http://lievehugo.com/site/images/banners/banner-lievehugo-1.jpghttp://lievehugo.com/site/images/banners/banner-lievehugo-2.jpghttp://lievehugo.com/site/images/banners/banner-lievehugo-3.jpghttp://lievehugo.com/site/images/banners/banner-lievehugo-4.jpghttp://lievehugo.com/site/images/banners/banner-lievehugo-5.jpghttp://lievehugo.com/site/images/banners/banner-lievehugo-6.jpghttp://lievehugo.com/site/images/banners/banner-lievehugo-7.jpghttp://lievehugo.com/site/images/banners/banner-lievehugo-8.jpg

Lieve Hugo
Lieve Hugo is een Surinaamse muziek legende.
Hij is bijna vijfendertig jaar overleden, maar zijn hits zijn nog steeds populair bij jonge en oudere Surinamers in Suriname en Nederland. Er was in 2008 een mooie televisiedocumentaire over de crossover kwaliteiten van Lieve Hugo, die werd afgerond met een spetterend concert in het Concertgebouw. Maar gek genoeg is zijn levensverhaal nog nooit verteld.
Lieve Hugo was een fantastische zanger en een spectaculaire performer; hij bracht het publiek in trance.


Zijn manier van zingen heeft alle kaseko-zangers na hem geïnspireerd. Hij vernieuwde de kaseko muziek en zijn liedjes veroorzaakten ook vaak de nodige ophef. Parlementariërs eisten dat zijn teksten verboden werden.
Lieve Hugo predikt in zijn composities het leven van ‘vrouwenversierder’, maar zingt ook het romantische Blaka Rosoe waarin hij treurt om een geliefde die hem verlaat.

In 1974 verschijnt zijn eerste LP, die massaal in Nederland, Zweden en Suriname wordt verkocht.
Voor de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 componeert hij nieuwe nummers. Helaas zal hij het feest niet meemaken, want tien dagen voor de onafhankelijkheid, overlijdt hij volgens medici aan een hartaanval.
Hugo zelf meent dat er bovennatuurlijke krachten (winti) in het spel zijn. Hij heeft in één van zijn liederen
(Na foe sang èdè) zijn eigen dood voorspelt...


A Tribute to the King of Kaseko
In het muziektheaterstuk A Tribute to the King of Kaseko ziet de moeder van Lieve Hugo (actrice/zangeres Gerda Havertong, van o.a. Faya, Sesamstraat) hoe haar zoon Hugo (John Oldenstam (acteur/zanger in Dirty Dancing en The Lion King) van ondeugend jongetje tot een fenomenale zanger ontpopt. Alle hits van Lieve Hugo (o.a. Blaka Rosoe, Poenta Poenta en Oeng Booi) vertellen door het spel tussen moeder en zoon zijn levensverhaal.


De bedenkers
Ricardo L. Tuinfort (producent) en Guus Pengel (schrijver) wilden al jaren lang een stuk maken over Lieve Hugo. Omdat er over hem vrij weinig geschreven is en er ook weinig beeldmateriaal beschikbaar was, interviewden zij collega-muzikanten, vrienden en familie van Lieve Hugo om achter zijn levensverhaal te komen. In 2005 was er een korte try-out periode (regie Mike Ho Sam Sooi) en de reacties hierop waren uitzinnig. Voor de makers vormden deze try-outs een goede basis om het stuk naar een nog hoger plan te trekken.